Sunday, April 10, 2005

brooddeeg

Als jullie nou, net als ik, fijn met brooddeeg gaan knutselen, zijn we toch nog een beetje samen :)

Dit heb je er allemaal voor nodig:
3 koppen bloem
1 kop zout
1 kop water
1 theelepel olie (slaolie of zonnebloemolie)

Zo maak je het deeg:
Je pakt een grote kom en daarin doe je de bloem en het zout.
Dan giet je een klein beetje van het water erbij en meng je alles door elkaar.
Het mengsel goed kneden en de rest van het water erbij doen.
Daarna giet je ook de olie erbij.
Je moet het deeg goed doorkneden tot het soepel is. Dat duurt misschien wel vijf minuten. Het deeg is klaar als je er een gladde bal van kunt maken. Als het te plakkerig is, doe je er nog wat bloem bij. Als het juist te droog is, nog een beetje water erbij doen.

Nu is het deeg klaar en kun je aan de slag. Je kunt het deeg heel makkelijk kneden, eigenlijk net zoals je klei kneedt. Als je figuurtjes af zijn, moet je ze in de oven doen. Vraag even aan je ouders of zij de oven aan willen zetten. Het afbakken doe je eerst een uur op 100 graden Celsius. Daarna moet je ze nog in de oven doen met een temperatuur van 125 graden. Hoe lang dat precies nodig is, hangt af van hoe groot je versiering is. Maar reken maar op een uur of twee. Je moet de versiering laten afkoelen in de oven zelf. Goed oppassen dat je je niet brandt aan de oven, want dan is de lol er gauw af!

3 comments:

Mirjam said...

En kan je dat dan nou wel of niet opeten???

Wij mochten dat vroeger op school nl niet.. Was alleen maar heel zout enzo...

Maja.. zal wel domme vraag zijn...

Miss you already!

Anonymous said...

hihi je bent steeds meer een schooljufje... ik zal proberen me niet te branden... alleen is er nu tijd tekort om taart te maken...hmm

Petite Marguerite said...

hihihi... die kids wilden het allemaal gaan eten en toen zei ik dat ze t mochten proeven.... je had die gezichten moeten zien! geweldig!!

nee, je kan t niet eten.. en tja, ik vind t eigenlijk best leuk, juf zijn ;)

kus!